Premier Bank Ltd (PBL) Management Trainee Officer Exam Question Solution-2020

0
69

প্রিমিয়ার ব্যাংক এর ম্যানেজমেন্ট ট্রেইনি অফিসার পদের

নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০২০

পদের নামঃ- ম্যানেজমেন্ট ট্রেইনি অফিসার

পরীক্ষার তারিখঃ- ২৪-০১-২০২০

ইংরেজি প্রশ্ন সমাধান

১. A person who thinks only of himself: Ans: Egoist

২. Rahim speaks less in the forum. Rahim is: Ans: Reticent

৩. Sharifa travels by foot. She is a? Ans: pedestrian

৪. The act of murder of a human being: Ans: Homicide

৫. Something that cannot be imitated. Ans: Inimitable

Sentence Correction:

৬. I am tired as I am working since 7 O’clock in the morning. Ans: I have been working

৭. When it was morning they decided to put at an inn. Ans: put up at

৮. Jeans was not permitted in our college. Ans: were

৯. The furniture in this room are made of teak. Ans: is

১০. You should avoid to make such stupid mistakes. Ans: avoid making

Find the Opposite meaning of the Capitalized words.

১১. CANDID: Ans: Devious

১২. AMENDING: Ans: Debase

১৩. AMENITY: Ans: Abomination

১৪. ENTANGLE: Ans: untwist

১৫. BELLYACHE: Ans: appreciate

Fill in the blank:

১৬. Four independent ——testified to seeing him at the scene of the crime. Ans: witnesses

১৭. He traveled all —-the world when he was eighty years old. Ans: over

১৮. — – by people’s perception it seems that democracy has succeeded in Bangladesh. Ans: Going

১৯. I will write a letter to you tentatively—- the dates of the program. Ans: indicating

২০. I like _ the piano. Ans: Playing

গণিত প্রশ্ন সমাধান

২১. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour? Ans: 7:2

২২. Two pipes can fill the cistem in 10hour and 12 hour respectively, while the third empty it in 20 hour. If all pipes are opened simultaneously, then the cistern will be filled in? Ans: 7.5 hours

২৩. A and B can together complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the same work in 12 days, in how many days can B alone complete that work? Ans: 6 days

২৪. A and B started a business by investing Tk.4000/- and Tk.5000/- respectively. Find the A’s share out of a total profit of Tk. 1800. Ans: Tk. 800

২৫. B and C investment in a partnership in the ratio of 5: 6:8. The ratio of their profit is 5: 3:12. Find the ratio of time for their investment? Ans: 1:3:5

২৬. Solve the equation for x : 19(x + y) + 17 = 19(-x + y)-21. Ans: -1

২৭. The sum and the product of the roots of the quadratic equation x2 + 20x + 3 = 0 are? Ans: None of these (Correct Answer -20, 3)

২৮. If 3+4=21, 5+2=35, 4+2=24 what is the value of 5+3? Ans: 40

২৯. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is: Ans: 127

৩০. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point.

Ans: 46 minutes and 12 seconds

৩১. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together? Ans: 16

৩২. If a sum of TK-8000 lended for 20% per annum at compound interest than the sum of the amount will be Tk.13824 in, Ans: 3 years

৩৩. What would be the compound interest on Tk. 7700/- at 15 ¼ % per annum for 2 years compounded annually?

Ans: Tk. 2527.57

৩৪. In a lottery there are 10 prizes and blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize? Ans: 2/7

৩৫. Difference between two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits is 36, what is the difference between two numbers? Ans: 4

Analytical Ability Solved:

৩৬. Who among the following will be at 2nd place, if all the members in the family are arranged in the descending order of their weights?

  1. a) S
  2. b) P
  3. c) R
  4. d) Data Inadequate

Ans: b) P

৩৭. How is R related to S?

  1. a) Brother
  2. b) Father
  3. c) Cousin
  4. d) None of these

Ans: d) None of these

৩৮. How many female members are there in the family?

  1. a) Data Inadequate
  2. b) Two
  3. c) Four
  4. d) Three

Ans: a) Data Inadequate

৩৯. Which of the following is a pair of married couple?

  1. a) PS
  2. b) QR
  3. c) PQ
  4. d) None of these

Ans: d) None of these

৪০. How is T related to U?

  1. a) Grandfather
  2. b) Sister
  3. c) Mother
  4. d) Data Inadequate

Ans: d) Data Inadequate

অর্থনীতি ও সাধারণ জ্ঞান প্রশ্ন সমাধান

৪১. The amount of National Budget for the fiscal year 2019-2020 of People Republic of Bangladesh is:

  1. a) Tk. 545,375 crore
  2. b) 523, 190 crore
  3. c) 533, 290 crore
  4. d) 525,765 crore

Ans: b) 523, 190 crore

৪২. Which of the following is not an Islamic Bank?

  1. a) Bank Al-Falah Ltd.
  2. b) Union Bank Ltd.
  3. c) EXIM Bank Ltd.
  4. d) IBBL

Ans: b) Union Bank Ltd.

৪৩. Which of the following is the first Central Bank of the World?

  1. a) Bank of England
  2. b) Banque de France
  3. c) Swedish Riksbank
  4. d) Banco de Espana

Ans: c) Swedish Riksbank

৪৪. Which of the following is the first commercial bank in the history?

  1. a) Berenberg Bank
  2. b) Metzler Bank
  3. c) Barclays Bank
  4. d) Banca Monte dei Paschi di Siena

Ans: Banca Monte dei Paschi di Siena

৪৫. In which year the world experienced the great depression for the first time?

  1. a) 1927
  2. b) 1930
  3. c) 1941
  4. d) None of these

Ans: d) None of these ( The Great Depression began with the Wall Street Crash in October 1929)

৪৬. Who is considered as the father of Modern Economics?

  1. a) John Maynard Keynes
  2. b) Paul Samuelson
  3. c) Joseph Stieglitz
  4. d) David Ricardo

Ans: Paul Samuelson

৪৭. Who won the Nobel Peace Prize in 2019?

  1. a) Nadia Murad
  2. b) Denis Mukwege
  3. c) Abiy Ahmed
  4. d) Juan Manual Santos

Ans: c) Abiy Ahmed

৪৮. Commercial Banks in Bangladesh are regulated under The Bank Companies Act of

  1. a) 1991
  2. b) 1993
  3. c) 1994
  4. d) 2013

Ans: a) 1991

৪৯. The market where there is only one buyer is called?

  1. a) Monopoly
  2. b) Duopoly
  3. c) Oligopoly
  4. d) Monopsony Sv.

Ans: a) Monopoly

৫০. At the time of highly inflationary situation, which of the following does not occur?

  1. a) Unemployment increases
  2. b) Price level increases
  3. c) Value of Money declines
  4. d) Money Supply increases

Ans: d) Money Supply increases

Download From Google Drive

Download

আরো পড়ুনঃ-

Download From Yandex

Download