সমন্বিত ৪ ব্যাংক এর অফিসার ক্যাশ পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০১৮

0
24

সমন্বিত ৪ ব্যাংকের অফিসার ক্যাশ পদের

নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০১৮

পদের নামঃ- অফিসার ক্যাশ

পরীক্ষার তারিখঃ- ১২ অক্টোবর ২০১৮

Questions (01-05): Fill in the blank with right option

১. The __________ chosen for construction of the building is in the heart of the city.

(A) cite

(B) site

(C) slight

(D) sight

Answer:  (B) site

২. He went ________ to oblige his superior.

(A) on his way

(B) in his way

(C) with his way

(D) out of his way

Answer:  (D) out of his way

৩. The teachers said that they were no longer prepared to _____ the ways of the new Headmaster.

(A) put up with

(B) put up to

(C) put on with

(D) put over with

Answer: (A) put up with

৪. Obviously, objectives occasionally ___________ be modified or changed.

(A) must to

(B) have to

(C) shouldn’t

(D) ought

Answer:  (B) have to

৫. The emergency services _________ the accident site as soon as the news of the train collision was __________ them.

(A) suspended, emitted

(B) carried, postponed

(C) reached, relayed

(D) marked, transferred

Answer: (C) reached, relayed

Questions (06-10): Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the original word

৬. Accumulate

(A) Amass

(B) Produce

(C) Gather

(D) Scatter

Answer: (D) Scatter

৭. Costly

(A) Frugal

(B) Economical

(C) Thrifty

(D) Expensive

Answer:  (B) Economical

৮. Forbid(A) Forgive

(B) Refuse

(C) Allow

(D) Deprive

Answer: (C) Allow

৯. Abundant

(A) Scarce

(B) Acrimonious

(C) Ingenuous

(D) Heavenly

Answer:  (A) Scarce

১০. Gaudy

(A) Sumptuous

(B) Ostentatious

(C) Modest

(D) Blatant

Answer:  (C) Modest

Questions (11-15): Read the following passage and answer the questions given below it in the context of the passage.

P, Q, R, S, T, V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana, Pear. Guava. Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favorite city, viz. Mumbai. Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin. The choices of fruit and favorite city of the seven friends aren’t necessarily in the same order.

Q likes Mango and his favorite city is Chennai. The one whose favorite city is Pune likes Watermelon. T’s favorite city is Kolkata. R likes Guava and his favorite is not Mumbai. W’s favorite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favorite city of the one who likes Orange is Hyderabad. T does not like Pear. P’s favorite city is neither Pune nor Hyderabad. S does not like Watermelon.

১১. Which of the following combinations of Person-Fruit-City is incorrect?

(A) R-Guava-Kolkata

(B) T-Banana-Cochin

(C) S-Guava-Delhi

(D) All are incorrect

Answer: (D) All are incorrect

১২. Which is V’s favorite city?

(A) Pune

(B) Hyderabad

(C) Mumbai

(D) Data inadequate

Answer:  (A) Pune

১৩. Who likes Apple?

(A) W

(B) T

(C) V

(D) P

Answer:  (A) W

১৪. Which fruit does P like?

(A) Apple

(B) Orange

(C) Pear

(D) Watermelon

Answer:  (C) Pear

১৫. Which is R’s favorite city?

(A) Mumbai

(B) Delhi

(C) Hyderabad

(D) Pune

Answer:  (B) Delhi

Questions( 20): Each sentence has four parts, marked, (A), (B), (c) and (D). Identify the incorrect part of the sentence.

১৬. The pump (A)/shut off (B) / as a result (C)/ of a mecanical (D)/ failure.

(A) pump

(B) off

(C) result

(D) mecanical

Answer:  (D) mecanical

১৭. The book is full (A)/ of updated (B) and contemparary (C)/ commentary (D).

(A) full

(B) updated

(C) contemporary

(D) commentary

Answer: (C) contemporary

১৮. Roshni was found (A)/ of pets and she was a proud (B) / owner of many unique (C)/ animals (D)

(A) found

(B) proud

(C) unique

(D) animals

Answer: (A) found

১৯. The book is full (A)/of updated (B) / and contemparary (C)/commentary.(D)

(A) full

(B) updated

(C) contemparary

(D) commentary

Answer:  (C) contemparary

২০. The first thing that catches your eye (A)/ in this building (B)/is the flour (C)/with laser lights (D).

(A) eye

(B) building

(C) flour

(D) lights

Answer:  (C) flour

২১. সন্দেশ কোন শ্রেণির শব্দ?

(A) যোগরূঢ়

(B) যৌগিক

(C) তৎসম

(D) রূঢ়ি

Answer: (D) রূঢ়ি

২২. কোনটি নিত্য সমাসের সমস্ত পদ?

(A) নরপশু

(B) গ্রামান্তর

(C) মনমাঝি

(D) উপনদী

Answer: (B) গ্রামান্তর

Exp: অন্যগ্রাম = গ্রামান্তর। নিত্য সমাস।

২৩. কার্তুজ কোন ভাষার শব্দ?

(A) ইংরেজি

(B) ফারসি

(C) ফরাসি

(D) জার্মান

Answer: (C) ফরাসি

২৪. ধ্বনিবাচক দ্বিরুক্তি শব্দ কোনটি?

(A) দরদর

(B) মরমর

(C) নরনর

(D) কড়কড়

Answer:  (D) কড়কড়

২৫. √কাঁদ + অন – কোন প্রত্যয়ের অন্তর্ভুক্ত?

(A) কৃৎ প্রত্যয়

(B) তদ্ধিত প্রত্যয়

(C) বাংলা কৃৎ প্রত্যয়

(D) কোনটিই নয়

Answer:  (C) বাংলা কৃৎ প্রত্যয়

২৬. শ্রবণ শব্দের সঠিক প্রকৃতি প্রত্যয় কোনটি?

(A) শ্রবণ + অ

(B) √শ্রী + অন

(C) √শ্রু + অন

(D) √শ্রব + অন

Answer:  (C) √শ্রু + অন

২৭. চর্যাপদ কোন ছন্দে লেখা?

(A) অক্ষরবৃত্ত

(B) মাত্রাবৃত্ত

(C) স্বরবৃত্ত

(D) অমিত্রাক্ষর ছন্দ

Answer: (B) মাত্রাবৃত্ত

২৮. “লিপিমালা রচনা কে করেছেন?

(A) কাশীরাম দাস

(B) দ্বিজরাম দাস

(C) রাম রাম বসু

(D) মুক্তরাম সেন

Answer: (C) রাম রাম বসু

২৮. জন্ডিস ও বিবিধ বেলুন’ কোন ধরনের রচনা?

(A) নাটক

(B) উপন্যাস

(C) গল্প

(D) রম্যরচনা

Answer: (A) নাটক

Exp: সেলিম আল দীন (১৮ আগস্ট, ১৯৪৯ – ১৪ জানুয়ারি, ২০০৮) এর লেখা।

২৯. শাহনামা কোথাকার মহাকাব্য?

(A) গ্রিস

(B) রোম

(C) পারস্য

(D) রাজস্থান

Answer: (C) পারস্য

৩০. নিষ্ঠা’ শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি?

(A) নিস্ + ঠা

(B) নিঃ + ঠা

(C) নিঃ + ষ্ঠা

(D) কোনটিই নয়

Answer: (B) নিঃ + ঠা

৩১. কোনটি সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ? .

(A) পত+অঞ্জলি = পতঞ্জলি

(B) অন্তঃ+লিন=অর্ন্তলীন

(C) তথা+এবচ=তথৈবচ

(D) ষট+আনন = ষড়ানন

Answer: (C) তথা+এবচ=তথৈবচ

৩২. কুশীলব’ শব্দটি কোন সমাসের অন্তর্গত?

(A) বহুব্রীহি

(B) কর্মধাৱায়

(C) দ্বন্দ্ব

(D) তৎপুরুষ

Answer:  (C) দ্বন্দ্ব

৩৩. ‘যে ব্যক্তি এক ঘর থেকে অন্য ঘরে ভিক্ষা করে বেড়ায় এক কথায় কি হবে?

(A) মাধুকরী

(B) মধুকর

(C) অর্বাচীন

(D) অবিমৃষ্যকারী

Answer: (A) মাধুকরী

Exp: সঠিক মাধুকর

৩৪. নিচের কোন শব্দটি অশুদ্ধ?

(A) দরিদ্রতা

(B) উপযোগিতা

(C) শ্রদ্ধাঞ্জলি

(D) উর্দ্ধ

Answer:  (D) উর্দ্ধ

৩৫. নিচের কোন শব্দটি শুদ্ধ?

(A) স্বায়ত্ত্বশাসন

(B) সায়ত্তশাসন

(C) স্বায়ত্তশাসন

(D) স্বায়ত্বশাসন

Answer: (C) স্বায়ত্তশাসন

৩৬. নিচের কোনটি পারিভাষিক শব্দ?

(A) ভাব

(B) সচিব

(C) কুচ্ছিত

(D) বালতি

Answer: (B) সচিব

৩৭. প্রথম বাংলা থিসরাস বা সমার্থক শব্দের অভিধান সংকলন করেছেন

(A) অশোক মুখোপাধ্যায়

(B) জগন্নাথ চক্রবর্তী

(C) মুহাম্মদ হাবিবুর রহমান

(D) মুহাম্মদ শহীদুল্লাহ

Answer:  (A) অশোক মুখোপাধ্যায়

৩৮. গরল শব্দের বিপরীত শব্দ কী?

(A) মৃত

(B) গরজ

(C) অমৃত

(D) কোনটিই নয়

Answer: (C) অমৃত

৩৯. কোনটি তৎসম শব্দ?

(A) ধর্ম

(B) ডিঙ্গা

(C) তওবা

(D) দৌলত

Answer:  (A) ধর্ম

৪০. A sum fetches a simple interest of Tk.6000 at the rate of 5% pa. in 6 years. What would be the compound interest earned at the same rate of interest and the same principal in 2 years?

(A) Tk. 2050

(B) Tk. 2500

(C) Tk. 2125

(D) Tk. 2245

Answer:

Solution:

Principal amount = Tk. (6000×100)/(5×6) = Tk. 20000

Compound Interest = (20000 × 105/100 × 105/100) – 20000 = Tk. 2050

৪১. Alam sold an item for Tk. 6,384 and incurred a loss of 30%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 30%?

(A) Tk. 14,656

(B) Tk. 11,856

(C) Tk. 13,544

(D) None of these

Answer:  (B) Tk. 11,856

৪২. Kiran purchased a scooter for Tk. 52000. He sold it at loss of 10%. With that money he purchased another scooter and sold it at profit of 20%. What is his overall loss/profit?

(A) Tk. 2060 profit

(B) Tk. 2560 loss

(C) Tk. 1340 loss

(D) Tk. 4160 profit

Answer: (D) Tk. 4160 profit

৪৩. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference between the areas of outer and inner squares is

(A) a2

(B) 2a2

(C) 3a2

(D) 3a2

Answer:  (B) 2a²

৪৪. The average of nine numbers is 50. The average of the first five numbers is 54 and that of the last three numbers is 52. Then the sixth number is

(A) 30

(B) 34

(C) 44

(D) 24

Answer:  (D) 24

৪৫. A batsman has a certain average of runs for 12 innings. In the 13th inning, he scores 96 runs thereby increasing his average by 5 runs. What is his average after the 13 innings?

(A) 36

(B) 48

(C) 24

(D) 31

Answer: (A) 36

৪৬. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of a fraction increased by 200%, fraction becomes 10/19. Find the fraction.

(A) 12/17

(B) 10/16

(C) 12/19

(D) 9/11

Answer:  (C) 12/19

৪৭. A number when divided by 627 leaves a remainder 43. By dividing the same number by 19, the remainder will be

(A) 32

(B) 43

(C) 13

(D) 5

Answer:  (D) 5

৪৮. A can finish a work in 5 days and B takes 4 days to do the same work. If the work is increased by 8 times, how many days will it take for both of them to finish the work if they work together?

(A) 10 days

(B) 15 days

(C) 20 days

(D) 25 days

Answer:  (C) 20 days

৪৯. A computer can perform 30 identical tasks in 6 hour. At that rate, what is the minimum number of computers that should be assigned to complete 80 of the tasks within 3 hours?

(A) 12

(B) 7

(C) 6

(D) 16

Answer:  (C) 6

৫০. A and B together can complete a piece of work in 12 days, B and C can do it in 20 days and C and A can do it in 15 days. A, B and C together can complete it in

(A) 12 days

(B) 6 days

(C) 8 days

(D) 10 days

Answer: (D) 10 days

৫১. There are 15 boys and 10 girls in a class. If three students are selected at random, what is the probability that 1 girl and 2 boys are selected?

(A) 1/40

(B) 1/2

(C) 21/46

(D) 7/41

Answer: (C) 21/46

৫২. In a business A and C invested amounts in the ratio 2. 1 whereas A and B invested amounts in the ratio 3:2. If their annual profit be Tk 157300, then B’s share in the profit is

(A) Tk. 24200

(B) Tk 24200

(C) Tk. 48000

(D) Tk. 48400

Answer: (D) Tk. 48400

৫৩. The average age of a group of 15 employees is 24 years. If 5 more employees join the group, the average age increases by 2 years. Find the average age of the new employees.

(A) 35

(B) 30

(C) 24

(D) 32

Answer:  (D) 32

৫৪. A person travels a certain distance at 3 km/hr and reaches 15 min late. If he travels at 4 km/hr he reaches 15 min earlier. The distance he has to travel is

(A) 4.5 km

(B) 6 km

(C) 7.2 km

(D) 12 km

৫৫. The difference between the radii of bigger circle and smaller circle is 14 cm and the difference between their areas is 1056 cm2. Radius of the smaller circle is

(A) 7 cm

(B) 5 cm

(C) 9 cm

(D) 3 cm

Answer: (B) 5 cm

৫৬. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 22.5 km downstream of a river and 2 hours 30 minutes to cover a distance of 10 km upstream. Find the speed of the river current in km/hr.

(A) 1 km/hr

(B) 2 km/hr

(C) 3 kmhir

(D) 4 km/hr

Answer: (A) 1 km/hr

৫৭. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, it takes 3 hrs more in upstream than in the downstream for the same distance. The distance is

(A) 30 km

(B) 24 km

(C) 20 km

(D) 32 km

Answer:  (B) 24 km

৫৮. A train 150 m long passes a pole in 15 seconds and crosses another train of the same length traveling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train in (km/h) is

(A) 60 km/hr

(B) 66 km/hr

(C) 72 kmhr

(D) 99 km/hr

Answer: (D) 99 km/hr

৫৯. The ratio of the speeds of a train and a man is 6: 1. The length of the train is 650 m and crosses a pole in 1 minute 5 seconds. In how much time will the man cross the 240m long platform?

(A) 1 min 20 sec

(B) 2 min 30 sec

(C) 2 min

(D) 2 min 24 sec

Answer:

Questions (61-80): Study the following questions carefully and answer the questions given below.

৬০. In which year American Independence was acknowledged by England?

(A) 1782

(B) 1783

(C) 1784

(D) 1785

Answer: (B) 1783

৬১. Which of the following functions is not performed by Server!

(A) E-mail Processing

(B) Database Sharing

(C) Storage

(D) Word Processing

Answer: (D) Word Processing

৬২. A device that connects to a network without the use of cables is said to be

(A) distributed

(B) wireless

(C) centralized

(D) None of these

Answer: (B) wireless

৬৩. The blinking point which shows your position in the text is called

(A) Blinker

(B) Causer

(C) Cursor

(D) Pointer

Answer: (C) Cursor

৬৪. In excel, charts are created using which option?

(A) Chart wizard

(B) Pivot table

(C) Pie chart

(D) Bar chart

Answer: (A) Chart wizard

৬৫. Which of the following countries has recently launched amnesty program for foreign workers overstaying permits?

(A) Iran

(B) UAE

(C) Israel                      (D) Jordon

Answer: (B) UAE

৬৬. Which of the following countries is planning to create a Space Force by 2020?

(A) China

(B) Russia

(C) India

(D) United States

Answer:  (D) United States

৬৭. Name the singer who was 18-time Grammy Award winner, passed away recently,

(A) Aretha Franklin

(B) Whitney Houston

(C) Patti LaBelle

(D) Tina Turner

Answer: (A) Aretha Franklin

৬৮. The civilian Airport of highest altitude is in

(A) Tibet

(B) China

(C) Nepal

(D) India

Answer: (B) China

৬৯. The humidity of air measured in percentage is called

(A) Absolute humidity

(B) Specific humidity

(C) Relative humidity

(D) All of these

Answer: (C) Relative humidity

৭০. The exchange of commodities between two countries is referred as

(A) Balance of trade

(B) Bilateral trade

(C) Volume of trade

(D) Multilateral trade

Answer: (B) Bilateral trade

৭১. Luanda is the capital of which country?

(A) Guyana

(B) Liberia

(C) Armenia

(D) Angola

Answer:  (D) Angola

৭২. Which one among the following is responsible for formation of Ozone Holes in the stratosphere?

(A) Chloro Fluoro Carbons

(B) Benzopyrenc

(C) Hydrocarbons

(D) UV radiation

Answer: (A) Chloro Fluoro Carbons

৭৩. The regulations related to intellectual property is known as

(A) IPRS

(B) TRIM

(C) TRIPS

(D) GATT

Answer: (C) TRIPS

৭৪. Typeface option will come under which menu?

(A) Edit

(B) Format

(C) Tools

(D) View

Answer: (B) Format

৭৫. Programs designed to perform specific tasks is known as

(A) System software

(B) application software

(C) utility programs

(D) operating system

Answer: (B) application software

৭৬. Pressing F8 key for three times selects

(A) A paragraph

(B) A word

(C) A sentence

(D) Entire document

Answer: (C) A sentence

৭৭. Which among following is secondary storage device?

(A) RAM

(B) Diode

(O Semi-Conductor

(D) Hard Disk

Answer: (D) Hard Disk

৭৮. By pressing which key we can move to beginning of a page?

(A) Window Key

(B) Shift key

(C) Home Key

(D) Tab Key

Answer: (C) Home Key

৭৯. Which among  following is an image name extension?

(A) gif

(B) docx

(C) ppt

(D) lib

Answer:  (A) gif

আরো পড়ুনঃ-

Download From Google Drive

Download

Download From Yandex

Download

👀 প্রয়োজনীয় মূর্হুতে 🔍খুঁজে পেতে শেয়ার করে রাখুন.! আপনার প্রিয় মানুষটিকে “send as message”এর মাধ্যমে শেয়ার করুন।

হয়তো এই গুলো তার অনেক কাজে লাগবে এবং উপকারে আসবে।