সিটি ব্যাংক এর ম্যানেজমেন্ট ট্রেইনি অফিসার পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০১৮

0
51

সিটি ব্যাংক এর ম্যানেজমেন্ট ট্রেইনি অফিসার পদের

নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০১৮

পদের নামঃ- ম্যানেজমেন্ট ট্রেইনি অফিসার
পরীক্ষার তারিখঃ- ২০/০৭/২০১৮

City Bank Ltd MTO Recruitment Test 2018 Questions 1 to 5: For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap)
1) I wish you would tell me–,
A) who is being lived next door
B) who does live in the next door
C) who lives next door
D) who was living next door
E) None of these
Ans: who lives next door
2) The professor said that
A) the students can turn over their reports on Monday.
B) the reports on Monday could be received from the students by him
C) the students could hand in their reports on Monday
D) the students will turn in their reports on Monday
E) None of these
Ans: the students could hand in their reports on Monday
3) She wanted to serve some coffee to her guests, however) –
A) she had not much sugar
B) there was not a great amount of sugar
C) she did not have much sugar
D) None of these
E) she was lacking in amount of sugar
Ans: she did not have much sugar
4) Many of the international problems we are facing now –
A) linguistic inconsistency
B) are because of not understanding themselves
C) are the result of misunderstandings
D) Jacks of the intelligent capabilities of understanding
E) None of these
Ans: are the result of misunderstandings
5) Automobile production in some countries—,
A) has been rather erratic recently
B) have taken slumps and rises in recent years
C) has been erratically lately
D) are going up and down all the time
E) None of these
Ans: has been rather erratic recently
6) I have already read this book twice)
A) I already twice have read this book)
B) I twice have already read this book
C) I have twice already read this book
D) I have been reading the book
E)No improvement)
Ans: No improvement)
7) What tribute shall we pay to our leader that he would appreciate?
A) would appreciated
B) have appreciated
C) should appreciate
D) could appreciate
E) No improvement
Ans: could appreciate
8) Working in the slums brought her in against the realities of poverty,
A) brought her forward
B) brought her up
C) brought her on
D) brought her to
E) No improvement
Ans: brought her up
9) it was she not me, who put forth the attractive proposition.
A) she, not I
B) her, not me
C) her, not 1
D) she, but me
E) No improvement
Ans: she, not I
Exp: এখানে was it এবং she, not I কে equal করে দিয়েছে। তাই Subjective form বসবে।
10) Your advice is no different from the other friends)
A) not different from
B) no different from that of the
C) no different from she
D) no different to
E) No improvement
Ans: no different from that of the
City Bank Ltd MTO Recruitment Test 2018 Questions 11 to 15: For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.
11) (a) Because they had spent (b) too many time (c) considering the new contract, the students (d) lost the opportunity to lease the apartment) (e) No error
Ans: too many time
Exp: time uncountable তাই many বসবে না। much বসবে।
12) She
(a) has not completed
(b) the assignment
(c) yet and Maria
(d) hasn’t neither.
(e) No error
Ans: hasn’t neither
Exp: double negative একসাথে বসবে না।
13) (a) The food that Rita (b) is cooking in the kitchen (c) is smelling (d) delicious) (e) No error
Ans: is smelling
Exp: smell continuous tense হিসেবে বসে না।
14) The fire began (a) in the (b) fifth floor of the hotel, but it (C) soon spread to (d) adjacent floors) (e) No error
Ans: in the
15) When (a) a university formulates (b) new registers it (c) must relay as (d) decision to the students) (e) No error
Ans: it must relay
16) If you are looking for a job or plan to reenter the working world, you might find the Job — a difficult task) If you rewrite (the sentence beginning with “Looking for a job” the next word should be-
A) finding
B) being
C) Looking
D) reentering
E) None
Ans: being
17) “The variety of working in a different place every day or week stimulates many workers)” Which is the best was to write the underlined portion of this sentence?
A) stimulate
B) will be stimulating
C) stimulating
D) stimulates
E) None
Ans: will be stimulating
18) “On the other hand, if you want to attend a computer seminar, lie in the sun on the first day of summer, or visit Aunt Grace on Columbus day, you can easily take the day off)” Which correction should be made to the sentence?
A) remove the comma after day
B) change Columbus day’ to Columbus Day
C) change ‘summer’ to ‘Summer
D) remove the comma after “seminar?
E) replace if with ‘since’
Ans: change Columbus day’ to Columbus Day
19) “Some temporary agencies offer health insurance and other benefits to their workers, but others do not)” Which correction should be made to the sentence?
A) insert which’ after ‘agencies’
B) remove the comma after ‘workers’
C) insert a comma after “insurance’
D) replace their’ with “they’re?
E) No correction is necessary
Ans: No correction is necessary
20)”Temporary work may not be appropriate for people which crave security)” Which correction should be made to the sentence?
A) insert a comma after ‘work
B) replace for’ with four
C) insert a comma after ‘people’
D) replace ‘which’ with ‘who’
E) no correction is necessary
Ans: replace ‘which’ with ‘who’

City Bank Ltd MTO Recruitment Test 2018: Mathematic
21) A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3:5. C joined them after six months with an amount equal to that of B) In what proportion should the profit at the end of the first year be distributing among A, Band C?
A) 3:5:2
B) 3:5:5
C) 6:10:5
D) Cannot be determined
E) None of these
Ans: 6:10:5
Solution:
A invested for 12 months, B invested for 12 months and C invested for 6 months)
22) Solution Y is 40 percent sugar by) volume, aid solution X is 20 percent sugar by volume) how many gallons of solution X must be added to 150 gallons of solution V to create a solution that is 25 percent sugar by volume?
A) 75
B) 150
C) 240
D) 450
E) None of these
Ans: 450

23) It takes 1 pound of flour to make y cakes. The price of flour is w dollars for x pounds. In terms of W, X and y, what is the dollar cost of the flour required to make I cake?
A) Xy/w
B) w/xy
C) y/wx
D) wx/y
E) None of these
Ans: w/xy
24) If 3/4 of the number of women working at Company X is equal to 2/3 of the number of man, what fraction of the employees at Company X are women?
A) 5/12
B)1/2
C)17/12
D) 8/17
E) None of these
Ans: 8/17
25) If the circle with center o has area 9π, what is the area of equilateral triangle ABC?
A) 9√3
B) 12√3
C) 18
D) 24
E) None of these
Ans: 12√3
26) If the average of seven consecutive integers is k+2, then the product of the greatest and least integer is, remove
K2+4k -5
K2-9
k2 + 6k+9
k2 – 2k + 1
None of these
Ans: K2+4k -5
27) The sum of the pre-tax costs of item A and B is Tk 300) In Dhaka, each item would be charged a flat 7% tax) In Rangpur, item A is subject to 5% tax and item B is subject to 10% tax) If the tax in Rangpur on the purchase of both items is exactly Tk 3) more than it is in Dhaka, then what is the pre-tax price of item A?
A) 120
B) 200
C) 300
D) 320
E) None of these
Ans: 120
28) If a, b, c and d are different integers between -5 and 10 inclusive, what is the least possible value of the product abcd?
A) -480
B) -1800
C) –3600
D) 320
E) None of these
Ans: – 3600
29) A businessman has 1000 kg of rice) part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit) He gains 14% on the whole) how much rice did he sell at 18% profit?
A) 400 kg
B) 600 kg
C) 640 kg
D) 700 kg
E) None of these
Ans: 600 kg
30) In a certain sock drawer, there are 4 pairs of black socks, 3 pairs of gray socks and 2 pairs of orange socks) If socks are removed at random without replacement, what is the minimum number of socks that must be removed in order to ensure that two socks of the same color have been removed?
A) 4
B) 8
C) 3
D) 7
E) None of these
Ans: 8
31) In a class, average mark in an exam is 70) The average of students who scored below 60 is 50) The average of students who scored 60 or more is 75) If the total number of students in this class is 20, how many students scored 60 or more?
A) 4
B) 8
C) 10
D) 16
E) None of these
Ans: 16
32) How many positive integers less than 20 are equal to the sum of a positive multiple of 3 and a positive multiple of 4?
A) 2
B) 5
C) 7
D) 10
E) None of these
Ans: 10
33) Two tanks A and Bare filled with petrol. Tank A holds 600 liters more than tank B) If 100 liters of petrol were taken out from each tank, tank. A would then contain 3 times as much petrol as tank B) What is the total number of liters of fuel in the two full tanks?
A) 1400
B) 1200
C) 1000
D) 900
E) None of these
Ans: 1400
34) If three metal cubes having sides of cm, 4 cm and 5 cm were melted to make a single cube, what would be the length of the ness cube?
A) 7.5cm
B) 6.5cm
C) 6cm
D) 7cm
E) None of these
Ans: 6cm
35) Two item’ were sold together for Taka 3600) One item was sold at 20% profit while the other was sold at 20% loss) How much profit or loss made by the sale?
A) No profit or loss
B) Tk 300 profit
C) Tk 300 loss
D) Tk 900 profit
E) None of these
Ans: None of these
36) Baki lives 2 miles west of Raju’s house) Rafiq lises 3 miles north of Raju’s house and 2 miles sest of Diba’s house) Diba’s hat is the straight-line distance from Baki’s house to Diba’s house?
A) 5 miles
B) 6iniles
C) 7miles
D) 10 miles
E) None of these
Ans: 5 miles
37) If the average of’) 7, 13, p and q is 17, what is the average of (p+11)and (q – 9)?
1) 60
2) 25
3) 21
4) 14
5) None of these
Ans: 25
38) M is a girl and has the same number of brothers as sisters) N is a boy and has twice as many sisters as brothers) M and N are the children of Q) How many children does Q have?
A) 2
B) 3
C) 5
D) 7
E) None of these
Ans: 7
39) In a legislative body of 200 people, the number of Democrats is 50 less than times the number of Republicans) If one fifth of the legislators are neither Republican nor Democrat, how many of the legislators are Republicans?
A) 42
B) 50
C) 71
D) 95
E) None of these
Ans: 42

40) Arafat has Tk) 420, He purchases fifty mangoes and thirty oranges with the whole amount) He then chose to return six mangoes for nine oranges as both quantities are equally priced) What the price of each mango?
A) 4.50
B) 5.0
C) 5.50
D) 6.0
E) None
Ans: 6.0
41)’P’ starts jogging from point X to point Y) Half an hour later his friend ‘R’ who jogs I mile per hour slower than twice P’s rate Starts from the same point and following the same path) If ‘R’ overtakes in 2 hours, how many miles will have R covered?
A) 2.2
B) 3.3
C) 4
D) 6
E) None of these
Ans: 3.3
42) In a class, 120 students are male and 100 students are female) 25% of the male students and 20% of the female students are engineering students) 20% of the male engineering students and 25% of the female engineering students passed the final exam) What percentage of engineering students passed the exam?
A) 5%
B) 10%
C) 16%
D) 22%
E) None of these
Ans: 22%
43) if the integer A is a multiple of 6, the integer B is a multiple of 3, and A>B>0, then A? – B’ must be multiple of which of the following integers?
A) 6
B) 8
C) 9
D) 10
E) None of these
Ans: 9
44) Six years ago, Rahim was P times as old as Kalam was) If Rahim is now 17 years old, how old is Kalam now in terms of P?
A) 11/P +6
B) P/11 +6
C) 17 – P16
D) 17/P
E) None of these
Ans: 11/P +6

City Bank Ltd MTO Recruitment Test 2018: General Knowledge and Computer
45) Who won the Nobel Prize in Economics in 2017?
A) Angus Deaton
B) Tomas Lindahi
C) Richard M) Traler
D) Thaler Paitl Modrich
E) None of these
Ans: Richard M) Traler
46)What is the full form of NPSB?
A) National Payment System Bangladesh
B) National Payment Settlement Bangladesh
C) Natjonal Payment Settlement Board)
D) Nattonal Payment Switch Bangladesh
E) None of these
Ans: National Payment Switch Bangladesh
47) In Bangladesh, which of the following is used for settling accounts on interbank fund transfer?
A) BACH
B) BACPS
C) EFTN
D) RTGS
E) None of these
Ans: EFTN
48) Which one of the following rivers flows through China, India and Bangladesh?
A) Padma
B) Jamuna
C) Tista
D) Brahmaputra
E) None of these
Ans: Brahmaputra
49) ‘Statue of Liberty’ was gifted to USA by
A) England
B) Japan
C) Germany
D) France
E) None of these
Ans: France
50) In which one of the following districts, solar energy project was started first in Bangladesh?
A) Dinajpur
B) Narshingdi
C) Rajshahi
D) Gopalgonj
E) None of these
Ans: Narshingdi
51) Which one of the following minerals is found at Dighipara in Dinajpur district?
A) Coal
B) White clay
C) Lime stoned)
D) Hard rock
E) None of these
Ans: Coal
52) The main source of electricity in Bangladesh is
A) Coal
B) Mineral Oil
C) Natural Gas
D) Diesel
E) None of these
Ans: Natural Gas
53)’Payra Sea Port’ is located in
A) Chandpur
B) Potuakhali
C) Teknaf
D) Borguna
E) None of these
Ans: Potuakhali
54) In MS PowerPoint, which function key in the keyboard is used as a shortcut key for starting slideshow?
A) Fl
B) F2
C) F5
D) F10
E) None of these
Ans: F5
55) Which of the following is not an UN organization?
A) IFAD
B) WHO
C) ILO
D) ICAD ON
E) None of these
Ans: None of these

56) From which date has the constitution of Bangladesh been in effect?
A) March 26) 1971)
B) December 16, 1971
C) December 16, 1972
D) April 17, 1971
E) None of these
Ans: December 16, 1972
57) FIFA World Cup 2026 will be hosted by which one of the following countries?
A) Canada
B) Mexico
C) USA
D) All of these
E) None of these
Ans: All of these
58) In which year did The City Bank Ltd) start its operations?
A) 1982
B) 1983
C) 1984
D) 1985
E) None of these
Ans: 1983
59) Who is the signatory of the five taka note in Bangladesh?
A) Finance Secretary
B) Chairman of NBR
C) Governor of Bangladesh Bank
D) Finance Minister
E) None of them
Ans: Finance Secretary
60) Pulitzer Prize is awarded for outstanding work in the field of
A) Science and technology
B) Environmental study
C) Literature and journalism
D) Economics None of these
Ans: Literature and journalism

Download From Google Drive

Download

Download From Yandex

Download

👀 প্রয়োজনীয় মূর্হুতে 🔍খুঁজে পেতে শেয়ার করে রাখুন.! আপনার প্রিয় মানুষটিকে “send as message”এর মাধ্যমে শেয়ার করুন।

হয়তো এই গুলো তার অনেক কাজে লাগবে এবং উপকারে আসবে।