জনতা ব্যাংক লিমিটেড (JBL) অ্যাসিস্ট্যান্ট এক্সিকিউটিভ অফিসার পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০১৯

0
79

জনতা ব্যাংক (JBL) অ্যাসিস্ট্যান্ট এক্সিকিউটিভ অফিসার পদের

নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান-২০১৯

Janata Bank (JBL) Assistant Executive Officer Exam Question and Solution 2019

পদের নামঃ- অ্যাসিস্ট্যান্ট এক্সিকিউটিভ অফিসার

পরীক্ষার তারিখঃ- ২৯.১১.২০১৯

বাংলা অংশ সমাধানঃ-

১. কোন প্রকার শব্দের মূল নির্ধারণ করা যায় না? উত্তরঃ  দেশি

২. কোনটি অর্ধ তৎসম শব্দ? উত্তরঃ  জোছনা

৩. ধাতুরূপ ব্যাকরণের কোন অংশে আলোচিত হয়? উত্তরঃ  রূপতত্ত্বে

৪. যে শব্দকে বা কোন শব্দের যে অংশকে আর কোন  ক্ষুদ্রতর অংশে ভাগ করা যায় না, তাকে কি বলে? উত্তরঃ  প্রকৃতি

৫. আহবান এর প্রকৃত উচ্চারণ কোনটি ? উত্তরঃ  আওভান

৬. কবাট> কপাট, ধোবা> ধোপা কিসের উদাহরণ? উত্তরঃ  ব্যঞ্জন বিকৃতি

৭. কোনটি স্বরভক্তির উদাহরণ? উত্তরঃ  পিরীতি

৮. কোন বানানটি ষত্ব বিধানের নিয়মে  শুদ্ধ? উত্তরঃ  পোশাক

৯. নিচের কোনটি নিপাতনে সিদ্ধ সন্ধি? উত্তরঃ  আশ্চর্য

১০. পশ্বাধম” শব্দটির সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কি? উত্তরঃ  পশু + অধম

১১. কোনটি অ-প্রত্যয় যোগে স্ত্রীবাচক শব্দ? উত্তরঃ  প্রথমা

১২. ধনাত্মক দ্বিরুক্তি উদাহরণ কোনটি? উত্তরঃ  ঘেউ ঘেউ’

১৩. কোন সমাসে সমস্যমান পদের বিভক্তি লোপ পায় না? উত্তরঃ  অলুক

১৪. ডাক্তার ডাক  বাক্যটিতে ডাক্তার কোন কারকে  কোন বিভক্তি? উত্তরঃ  কর্মকারকে শূন্য বিভক্তি

১৫. আঘাত পায়নি এমন বোঝাতে হবে? উত্তরঃ  অনাহত

১৬. প্রত্যেক ভাষার  কয়টি মৌলিক অংশ আছে? উত্তরঃ  চারটি

ইংরেজী অংশ সমাধানঃ

১৭. QUIESCENT-Active

১৮. LOQUACIOUS-Reticent

১৯. NIGGARDLY-Generous

২০. HAPHAZARD-Deliberate

(21-24) in the section you must choose the won which best fits cach space in the The principle advantage in having a clear cut objective of business is that it does not derail the enterprise does not ray…….

(21) ……the direct mute that it has set for………(22) …….  Enterprise with well-defined objectives can conveniently undertake……..(23)………… and follow long range development policies. Recognition of objectives (24)…….. the temptation to compromise long range objectives for short term gains and improves coordination in work and consistency in policy.

২১. Ans: from

২২. Ans: itself

২৩. Ans: Production

২৪. Ans: removes

Questions (25-28): Read the following passage and answer the questions given below. Our voyage was very prosperous, but I shall not trouble the reader with a journal of it. The captain called in are one or two ports and sent in his long boat for provisions and freshwater, but I never went out of the ship still we came into the Downs, which was on the 3rd day of June. 1706, about nine months after my escape offered to leave my goods in security for payment of my freight, but the captain protested he would not receive one fanning We took kind leave of each other, and I made him promise that he would come to see me at my house in Redrill Third house and a guide for five shillings which I borrowed from the captain

২৫. I am the writer uses the word ‘prosperous’ to describe the voyage the means that.

Ans: It was very pleasant

২৬. In the director of the basis, the word ‘provision’ means

Ans: Mainly food

২৭. For the payment of the authors freight the captain

Ans: Refuse to accept any money

২৮. From the  passage,It is clear that the captains attitude to the author was

Ans: one of extreme friendliness and kindness

২৯. Guppies are sometimes call (A) rainbow fish due to (B) the bright (C) colors of the males (D).

Ans: (A) Called

৩০. The peculiar (A) / dress he wears (B) / gave him a chemical (C) / appearance (D)

Ans: (B) Wear

৩১. The existence (A) / and attributes (B) / of the colonial (C) / army were decisive (D) / to the  outbreak of Civil War.

Ans: (A) Existence

৩২. He who is indeed of the brotherhood (A) / does not voyage (B) /  in quest of the picturesque. (C) / but of certain jolly humors (D)

(A) brotherhood

(B) voyage

(C) picturesque

(D) humors

Ans: C. picturesque

৩৩. Roshni was found (A) / of pets and she was a proud (B) / owner of many unique (C) / animals (D)

Ans: Fond of

গণিত অংশ সমাধানঃ-

SECTION-C : GENERAL MATHEMATICS Questions (34-56): Read the following questions carefully and choose the right answer

৩৪. The ratio of the quantity of water in fresh fruits to that of dry fruits is 7:2. If 400 kg of dry fruits contain 50 kg of water then find the weight of the water in the same fruits when they were fresh?

Ans: 175 kg.

৩৫. What would be the measure of the diagonal of a square whose area is equal to 578 cm?

Ans: 34 cm

৩৬. The cost price of a table and a chair together is Tk 690. Ir the table costs 30% more than the chair, then find the cost price of the table and the chair respectively,

Ans: Tk.390 & Tk.300

৩৭. 6  ¾* 13 ⅓+2*? = 30% of 520-

Ans: None of these [ Correct 16.5]

৩৮. In the question two equations numbered 1 and 2 are given. You have to solve both the equations  and give answer-1.6×2-11x+4+0 11.50y2-25y+3=0

Ans: x > y

৩৯. There are 3 Green 4 orange and 5 white colour bulbs  in a bag .If a bulb is picked at random, what is the probability of having either a green or a white bulb ?

Ans: 2/3

৪০. The ratio of pens and pencils in a shop is 3:2 respectively. The average number of pens and pencils is 180.  what is the number of pencils in the shop?

Ans: 144

৪১. Full form of a P,Q and R start a business. P invest 3 times as much as Q invest 2/3rd as much as R invests, find the ratio of capital of P,Q and R?

Ans: 6:2:3

৪২. A dishonest milkman professes to sell his milk at costanice but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture iS:

Ans: 20%

৪৩. How many iron rods, each of length 7 m and diameter 2 cm can be made out of 0.88 m of iron?

Ans: 400

৪৪. A is three times as old as B C was twice as old as A four years ago. In four years’ time. A will be 31. What are the present ages of B and C ?

Ans: 9, 50

৪৫. If 3√5+ √125=17.88, then what will be the value of √80+6√5=?

Ans: 22.35

৪৬. What will be simple interest for 1 year and 4 months on a sum of Tk 25800 at the rate of 14% per annum?-

Ans: Tk. 4816

৪৭. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is-

Ans: 4.04%

৪৮. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a simple interest. After 3 years he had to pay TK 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was-

Ans: Tk.15000

৪৯. A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1.5 hour. If the speed of the stream be 3 km/hr. what is the speed of the boat in still water? –

Ans: 15 km/hr

৫০. TK. 385 has been divided among A, B, C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A’s share is?-

Ans: Tk.70

৫১. Mother’s age today is thrice as her daughter’s. After 10 years it would be just double. How old is the daughter today?

Ans: 10 years

৫২. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream-

Ans: 4 hrs

৫৩. In what time will the simple interest on Tk 400 at 10% per annum be the same as the simple interest on Tk. 1000 for 4 year at 4 % per annum?-

Ans: 4 years

৫৪. A student multiplied a number by 3/5 instead of S/3. What is the percentage error in the calculation!

Ans:  64%

৫৫. A car covers four successive 7 km distance at speeds of 10 kmhr, 20 km/hour, 30 km/hr and 60 km/hr respectively. Its average speed over distance is

Ans: 20 km/hr

৫৬. The total age of A and B is 12 years more the total age of B and C. C is how many years younger. than A?

Ans: 12 years

সাধারণ জ্ঞান ও কম্পিউটার অংশ সমাধানঃ-

৫৭. Federation Cup. World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of-

Ans: Volleybal

৫৮. Excessive secretion from the pituitary gland in children results in-Ans: Increased height

৫৯. When was the International Social Security Association (ISSA) formed-Ans: 1927

৬০. The headquarter of SpaceX is located in-Ans: California

৬১. Who won the Peace Nobel Prize 2019 for promoting peace and reconciliation?-Ans: Abiy Ahmed Ali

৬২. The largest waterfalls system in the world is- Ans: Angel Falls

৬৩. The European Union’s working capital is in-Ans:  Bussels

৬৪. The most abundant element in the Earth’s crust is-Ans: Oxygen

৬৫. What is the time zone of Bangladesh UTC?-Ans: UTC+ 6

৬৬. The key factor in determining the weather is the quantity of ……. in the atmosphere-Ans: Oxygen

৬৭. Which of the following is NOT a renewable energy resource?-Ans: Nuclear

৬৮. Which economic term is used to represent inequality in income distribution?-Ans: Gini

৬৯. Which of the following is system software?-Ans: OS

৭০. The operating system creates —— from the physical computer-Ans: virtual Computers

৭১. Which is not application software?-Ans: Windows NT

৭২. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools? –Ans:  Toolbar

৭৩.  What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on the formatting toolbar? –Ans: 8 and 72

৭৪. Ctrl+N is used to- Ans:New Document

৭৫…….. formatting is the process of changing the way letters, numbers, punctuation marks, and symbols appear on the screen and in print-Ans: Character

৭৬. You can detect spelling and grammar errors by-Ans: Press F7

৭৭. Each excel file is a workbook that contains different sheets. Which of the following cannot be a sheet in workbook-Ans: Data sheet

৭৮. What is the shortcut key to replace a data with another in excel sheet?-Ans: Ctrl+H

৭৯. Which of the following cannot be toggled from View >> Toolbars?-Ans: Slides

৮০. Which tab is not available on left panel when you open a presentation?-Ans: Notes

Download From Google Drive

Download

Download From Yandex

Download

👀 প্রয়োজনীয় মূর্হুতে 🔍খুঁজে পেতে শেয়ার করে রাখুন.! আপনার প্রিয় মানুষটিকে “send as message”এর মাধ্যমে শেয়ার করুন। হয়তো এই গুলো তার অনেক কাজে লাগবে এবং উপকারে আসবে।