Wednesday, October 20, 2021
Homeপ্রশ্ন সমাধানবাংলাদেশ ব্যাংক, অফিসার জেনারেল (প্রশ্ন সমাধান ) 2018 পিডিএফ ডাউনলোড

বাংলাদেশ ব্যাংক, অফিসার জেনারেল (প্রশ্ন সমাধান ) 2018 পিডিএফ ডাউনলোড

বাংলাদেশ ব্যাংক, অফিসার জেনারেল (প্রশ্ন সমাধান ) 2018

পিডিএফ ডাউনলোড

 
১.বাংলা নাটকের ফর্ম ও ভাষা নিয়ে নিরীক্ষাধর্মী কাজ করছেন –
উত্তরঃ সেলিম আল দীন।
২. চর্যাপদ হলো –
উত্তরঃ সাধন সংগীত।
৩.বহুব্রীহি  সমাসের উদাহরণ নয় –
উত্তরঃ স্বপ্ন।
৪. এখানে ব্যবহৃত একটি মাইকেলি ধাতুর দৃষ্টান্ত হলো – 
উত্তরঃ ঢালি
৫.সবচেয়ে প্রাচীন রোমান্সমূলক  প্রণয়োপাখ্যানের রচয়িতা –
উত্তরঃ শাহ মুহম্মদ সগীর।
৬.শামসুদ্দীন আবুল কালামের সাহিত্যের মুখ্য উপজীব্য হলো—-
উত্তরঃ নিম্নবর্গের মানুষ ও তাদের জীবন।
৭.পাকিস্তান আমলে সামরিক শাসনের প্রতিক্রিয়ায় বাঙালি লেখকেরা বক্তব্য প্রকাশের জন্য আশ্রয় নেন—
উত্তরঃ মিথ-রূপকের অবয়ব।
৮.তরজা হলো —
উত্তরঃ কবিগান জাতীয় লোকোসংগীত।
৯. ‘অভি’ উপসর্গ নিচের যে অর্থে ব্যবহৃত হতে পারে— 
উত্তরঃ সম্যক।
১০. ‘খোশমেজাজ’ যে ধরনের সমাসের উদাহরণ– 
উত্তরঃ সমানাধিকরণ বহুব্রীহি।
১১.নিবিদ’ শব্দের অর্থ হলো — 
উত্তরঃ বৈদিক মন্ত্র।
১২. ‘সৌধ’ শব্দের প্রমিত উচ্চারণ হলো —
উত্তরঃ শোউধো ।
১৩. বিদেশি উপসর্গজাত শব্দের দৃষ্টান্ত –
উত্তরঃ দরদালান।
১৪. ‘Cognizable’ শব্দটির বাংলা পরিভাষা –
উত্তরঃবোধজাত।
১৫. “He has gone to dogs” বাক্যটির যথার্থ অনুবাদ হলো—
উত্তরঃসে গোল্লায় গেছে।
১৬. নথ নাড়া’ বাগধারাটির অর্থ— উত্তরঃ অহংকার প্রকাশ।
১৭. Deciduous’ trees are trees that –
Ans :  lose the leaves annually
১৮. A _ makes no difference between man and man in spreading his love –
Ans :  philanthropist
19.His friend _ his word much to his despair-
Ans : went back on
20.Change the voice : Can you help me to scoop out seeds from melon?
Ans :  to scoop out the seeds from the melon Can I be helped by you
21.Savior is always better than the –
Ans :  destroyer
22.Choose the appropriate reporting speech: Sara promised Sana-
Ans :  I will certainly help you tomorrow.
23.Complete shutdown (be) observed today against new law.
Ans :  is being
24.A sedentary worker requires more calories than a _ one.
Ans :  mobile
25.The judge decided to exonerate the accused.The bold faced word means –
Ans :  acquit
26.Choose the appropriate reporting verb : She (said) that I should take a holiday –
Ans :  advised
27.Substitute in one word : The study and treatment of mental illness –
Ans :  Psychiatry
28.Which one is not the meaning of  “Tender”?
Ans :  right on properties
29.The idiom ‘to show  the white feather’ means –
Ans :  to act like a coward
30.Identify the correct spelling –
Ans :  Questionnaire
31.Technology has developed _ great speed.
Ans :  at
32.Choose the best translation of ঝড়ো  হাওয়াসহ বৃষ্টিপাত হলো is –
Ans :  It wasdrizzling with gusty wind.
33.How many integers from 1 to 1000 are divisibe by 30 but not by 16?
Ans :  29
34.If * is defined for all positive real numbers a and b by a*b=ab/(a+b),then 10*2=?
Ans :  5/3
35.If the length of a rectangle is increased by 20% and width is decreased by 20% what is the change in area od the rectangle?
Ans :  decreases by 4%
36.The dimensions of a box are 2,3 and 4 meters .The cost of painting the outer sides of the box at the rate of Tk.3 per square meter is-
Ans :  Tk.156
37.In each expression below,N representsa negative integer.which expression could have a negative value?
Ans :  6+N
38.If the length of rectangle A is one-half the length of rectangle B,and the width of rectangle A is one-half the width of rectangle B,what is the ratio of the area of rectangle A to the area of rectangle B?
Ans :  1/4
39.Log36/Log6 –
Ans :  2
40. IF1-2x <=3, then Dx>=
Ans :  -1
41. If sinA + sin^2 A = 1, then the value of the expression cos^2 A+cos ^4 A is-
Ans :  1
42. A median of a triangle divides it into two-
Ans :  triangles of equal area
43. Which number logically follows the sequence? 4 6 9 6 14 6.-
Ans :  19
44. How many cases do you need if you have to pack 112 pairs of shoes into cases that each hold 28 shoes?
Ans :  8
45. A person who wants to increase the level of good cholesterol in his/her body,should-
Ans :  take omega-3 fatty acids
46. Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to-
Ans :  surface tension
47. In a row in the theatre the seats are numbered consecutively from T1, to T50. Sumon is sitting in seat T17 and Shajib is sitting in seat T39. How many seats are there between them?
Ans :  21
48. Which of the following can be arranged into a 5-letter English word?
Ans :  RILSA & TOOMT
49. Siddik has a new set of golf clubs.Using a club 8,7 and 6 the ball travels an average distance of 100 m, 108 m, 114 m respectively. How far will the ball go if he uses a club 5?
Ans :  118m
50. The day after the day after tomorrow is 4 days before Monday. What day is it
today?
Ans :  Monday
51. If 6121135 represents ‘flame’ then 21215120 represents-
Ans :  bloat
52. My successor’s father is my father’s son and I don’t have any brothers or sons. Who is my successor?
Ans :   Daughter
53. At the end of a banquet 10 people shake hands with each other. How many handshakes will there be in total?
Ans :  45
54. In a crime, three suspects X, Y,and Z were caught and questioned. Each person said, “One of the other two stole it. I did not do it.” Later on the police found out that Z was lying and there was only one thief. Who was the thief?
Ans :  Z
55. How many cases do you need if you have to pack 112 pairs of shoes into cases that
each hold 28 shoes?
Ans :  8
56. Two people are born at the same moment, but they don’t have the same birthdays.
Because they might be born in different-
Ans :  countries
57. The latest member state of NATO is –
Ans :  Montenegro
58. One of the official languages of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) is –
Ans :  French
59. The Atai flows through _ district of Bangladesh.
Ans :  Dinajpur
60. The first post-liberation war sculpture in Bangladesh is –
Ans :  Jagroto Chowrongi
61. The motion picture titled “Theory of Everything is based on the life of-
Ans :  Stephen Hawking
62. National Voters Day of Bangladesh is observed on-
Ans :  March 1
63. According to Global Firepower index 2017 the place of India is in –
Ans :  4
64. Russian President Vladimir Putin recently elected President for the-
Ans :  4th time
65. The eighth division of Bangladesh is-
Ans :  Mymensingh
66. The international body of UN which gives the recognition of the transformation from LDC to developing countries-
Ans :  Committee for Development Policy
67. The host city of the 21st Commonwealth Games-2018 is-
Ans :  Gold Coast
68. Asma Jahangir is a renowned _ activist-
Ans :  human rights
69. The year 2019 will mark the 100 years since the peace treaty of-
Ans :  Versailles
70. The best picture winning in the 90th Academy Award is-
Ans :  The Shape of Water
 71. Bangladesh Bank announced a new CRR to increase recently the flow of money by _ in the money market.
Ans :  10000 crore
72.The name of the passenger train runs between Kolkata and Khulna is-
Ans :  Bandhon
73. A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n)-
Ans :  algorithm
74. An electronic path, that sends signals from one part of computer to another is a-
Ans :  Bus
75. QWERTY is used with reference to –
Ans :  Keyboard
76. A _ is a set of rules.
Ans :  protocol
77. How many full adders are needed to add two +bit numbers with a parallel adder?
Ans :  4
78. Chip is a common nickname for a (n)-
Ans :  integrated circuit
79. Software, such as viruses,worms and Trojan horses, that has a malicious intent is
known as-
Ans :  malware
80. _ are used to identify a user who returns to a website.
Ans :  Cookies
ডাউনলোড করতে এখানে কিক্ল করুন

Download From Google Drive  

Download From Yadex

Download

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

auto ads
error: Content is protected !!